Calligrammes – Radiokören möter Krista Audere
sept.
06
Lördag 15:00
SLÄPPS 25 april
Krista Audere leder Radiokören på Kungliga Musikaliska Högskolan med Caroline Shaws rytmiska In waves, Jaakko Mäntyjärvis Canticum Calamitatis Maritimae skrivet till minnet av Estonia-katastrofens offer, och ett uruppförande av Alvin Vikmans North Sea. Dessutom Carl Unander-Scharins Calligrammes framfört av kompositören själv tillsammans med gästsolist och Radiokören, samt koreografi och dans av Åsa Unander-Scharin.
Medverkande
-
Krista Audere, dirigent
Krista Audere är en lettisk dirigent baserad i Nederländerna. Hon leder VU-Kamerkoor och Kamerkoor Venus, och gästdirigerar ofta Dutch Chamber Choir, Dutch Radio Choir och Cappella Amsterdam. 2024 blev hon huvudämneslärare i kördirigering vid Kungliga konservatoriet i Haag och 2025 första gästdirigent för Radiokören. 2028 kommer hon att efterträda Daniel Reuss som konstnärlig ledare och chefsdirigent för Cappella Amsterdam.
Krista vann Eric Ericson Award 2021 och har engagemang under säsongen 2024/25 med flera prestigefyllda körer, inklusive Radiokören, Statskören Lettland, Spanska Nationalkören, Bayerns Radiokör, Danska National Vokalensemblen, Kammarkören Irland, Berlin Radio Choir, WDR Rundfunkchor Köln, och RIAS Kammerchor Berlin.
Krista tog examen från Riga Dom Choir School och Jāzeps Vītols lettiska musikakademi, och tog senare en magisterexamen cum laude från Amsterdams konstuniversitet. Hon har samarbetat med Lettlands radiokör och Cappella Amsterdam som sångerska och fungerar ofta som jurymedlem och masterclass-instruktör i körledning.
-
Radiokören
Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.
Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.
Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.
-
Carl Unander-Scharin, kompositör och solist
Carl Unander-Scharin har studerat vid Kungliga Musikhögskolan, Operahögskolan och KTH. Carl är specialiserad på höga lyriska tenor-partier och var mellan 2000–2010 anställd på Kungliga Operan i Stockholm. Parallellt med sin omfattande verksamhet som tenor är Carl en produktiv kompositör. Bland hans kompositioner märks tio operor, musik för film, tv och dans samt körverk och oratorier. Hans interaktiva verk, baserade på specialutvecklad teknologi har rönt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.
Under åren 2011–2014 var Carl gästprofessor vid Operahögskolan i Stockholm. Sedan 2015 innehar han en liknande position vid Karlstads universitet. I januari 2015 disputerade Carl vid KTH med avhandlingen Extending Opera – Artist-led Explorations in Operatic Practice through Interactivity and Electronics. Carl är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.
-
Åsa Unander-Scharin, koreograf och dansare
Åsa Unander-Scharin är en svensk koreograf, konstnärlig forskare och professor i musikalisk gestaltning vid Luleå Tekniska Universitet. Hon disputerade 2008 på avhandlingen Mänsklig mekanik och besjälade maskiner och kopplingen mellan människa och maskiner har gått som en röd tråd genom hennes konstnärskap vilket resulterat i verk som The Lamentations of Orpheus, Petrushka’s Cry och Olimpia.
Hon har gjort ett trettiotal sceniska dansverk och dessutom koreograferat operor för Vadstenaakademien och Piteå kammaropera, bland andra Claudius, Girello, Tokfursten och Byrgitta, samt Nationalbaletten i Hanoi. Hon har också gjort dansfilmer för Sveriges Television som Elevation och Artificial Body Voices.
Tillsammans med Carl Unander-Scharin har hon på senare år skapat uppmärksammade verk som Calligrammes och Himmelsk mekatronik, båda uruppförda i Berwaldhallen 2016 respektive 2017, och operaverket ReCallas:Medea som beställts och skrivits till Europas kulturhuvudstad 2020, Rijeka i Kroatien.
Musiken
-
JAAKKO MÄNTYJÄRVI: Canticum Calamitatis Maritimae
11 min
-
Carl Unander-Scharin: Calligrammes, uruppförande
Ordet ’mekatronik’ är sällsynt i musiksammanhang. Det myntades på 1960-talet av den japanske ingenjören Tetsuro Mori och är namnet på ett relativt ungt vetenskapsområde som berör synergin mellan elektronik och mekanik. Tillsammans med Åsa Unander-Scharin och Ludvig Elblaus har Carl Unander-Scharin under flera år utforskat skärningspunkterna mellan musik, teknik och dans i olika verk, utställningar och interaktiva installationer. I körsviten Calligrammes, som skrivits på beställning till Radiokören, skall körmedlemmarna själva spela på en av dessa: ett antal mycket rörelsekänsliga linor, uppspända som en människas stämband. Körverket bygger på den tidiga 1900-talspoeten Guillaume Apollinaires visuella dikter med samma namn. Diktsamlingen från 1918 har den ödesmättade undertiteln ’Dikter om krig och fred’ vilket genljuder i vår oroliga samtid. När körsångarna spelar på de uppspända linorna hörs citat ur Apollinaires verser som tillsammans med sången och koreografi av Åsa Unander-Scharin gestaltar de surrealistiska texterna. Uppfinningen är inte ny, men den underliggande tekniken har omarbetats helt för det här tillfället tillsammans med Ludvig Elblaus, kompositör och doktorand vid KTH.