arrow

Dark Paradise – porträtt av Lana Del Rey

Kliv in den amerikanska artisten Lana Del Reys egensinnigt sorgsna och vintage-doftande musik som här fått en helt ny form. Moto Boy och Jennie Abrahamson, två artister som inte väjer för starka känslor och uttryck, gästar den hyllade och snart 100-årsjubilerande Radiokören under ledning av Hans Ek, som också arrangerat musiken.

Världsstjärnan Lana Del Rey föddes som Elizabeth Grant i New York, USA, 1985. När hennes musik ska framföras i december 2024 av Moto Boy och Jennie Abrahamson tillsammans med Radiokören blir det en exposé över musik med olika influenser och referenser till amerikansk kultur och texter med stark förankring i amerikansk litteraturtradition.

Lana del Rey har byggt upp en egen mytologi som befinner sig i mitten av det ’amerikanska’. Hennes musik är som en mosaik av referenser till författare och konstnärer som samsas med surfpop, folkrock och psychedelia, bland mycket annat. Säger Hans Ek, dirigent och arrangör och fortsätter: Det ska bli fantastiskt spännande att få utforska Lana Del Reys universum tillsammans med Radiokören, Jennie Abrahamson och Moto Boy.

I närmare 100 år har Radiokören banat väg för den svenska körtraditionens utveckling, och varit en förebild för körer världen över. Kören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över, liksom av de dirigenter och tonsättare som utforskar och utmanar körens potential.

Oskar Humlebo, mer känd som Moto Boy, har haft roller i opera (‘L’Orfeo’ Wermland Opera 2014), musikal (‘The Feeling Of Going’ Malmö Opera 2017) och teaterproduktioner (‘Faust’ Folkteatern Gävleborg 2015, ‘Lubiewo’ Göteborgs Stadsteater 2012, ‘Vinnaren tar allt’ Malmö Stadsteater 2018) varvat med symfoniska konsertsamarbeten, ett tusental internationella konserter och 10 år som gitarrist med svenska poplegenderna The Cardigans.

Jennie Abrahamson är artist och komponist och har gett ut sex hyllade soloalbum. Det senaste, med musik på svenska från konsertföreställningen ”Kärlek & Makt”, kom 2023. Hon har hyllats för sin magiska röst och förmåga att skriva låtar som är egna små universum. Som musiker och sångerska har hon samarbetat med några av de mest namnkunniga artisterna i Sverige, som Ane Brun och Eva Dahlgren, men också internationellt med artister som Peter Gabriel och Sting. Hon har tidigare samarbetat med Hans Ek i succéprojektet Bowie in Berlin som sjösattes första gången på Berwaldhallen år 2017. Våren 2025 släpper hon sitt nya album.

Genom att färdas fritt mellan musikhistorien och samtiden i sökandet efter det som förenar, väver arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek samman olika musikaliska uttryck med varandra. Han har samarbetat med musiker och artister som Zara Larsson, Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Renée Fleming och Michael Nyman, och med ensembler som Göteborgs Symfoniker, nederländska Metropole Orkest, Copenhagen Phil och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Text: Karl Thorson


RADIOKÖREN

dot 2024/2025

Skriv ut

Fredrik Strage håller ett introduktionssamtal till konserten med Hans Ek, fredagen den 6/12 kl 18.10 i nedre foajén.

Medverkande

 

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Genom att färdas fritt mellan musikhistorien och samtiden i sökandet efter det som förenar, väver arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek samman olika musikaliska uttryck med varandra. Han har samarbetat med musiker och artister som Zara Larsson, Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Renée Fleming, Michael Nyman och med ensembler som Göteborgs Symfoniker, nederländska Metropole Orkest, Copenhagen Phil och Sveriges Radios Symfoniorkester. Hans fungerade som musikalisk ledare vid nypremiären av Kristina från Duvemåla 2013 och har även under tio år verkat som konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset.

Hans egna produktioner har spelats flitigt i Sverige och utomlands, däribland E.S.T. Symphony, Bowie in Berlin, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54–Disco Inferno, Dance Music Symphony och Eno Remixed for Orchestra. Merparten av dessa är även kända för Berwaldhallens publik. Han har arrangerat och dirigerat musik till filmer som Oscarsbelönade Hämnden av Susanne Bier, Kon-Tiki, samt Låt den rätte komma in och Se upp för Jönssonligan, båda av Tomas Alfredson. Med hans egen ensemble, Modern Fantazias, har Ek arbetat med musik av Kraftwerk, Brian Eno, John Cage och Lana del Rey.

Eks pianokonsert Soundscapes 1974–78 uruppfördes i februari 2020 av Västerås Sinfonietta och den finländske pianisten Iiro Rantala. I mars 2022 hade Eurydike – en industribarockopera av Linus Fellbom och Hans Ek premiär på Wermland Opera. Året innefattade även samarbeten med Eva Dahlgren, Stewart Copeland, Rufus Wainwright och Gregory Porter. I februari 2023 uruppfördes Kenneth Kvarnströms föreställning 12 Songs+ på GöteborgsOperan med Ane Brun och operans danskompani och orkester.

Listan på vad Oskar Humlebo, mer känd som Moto Boy, hunnit med sen debuten 2007 börjar bli för lång för att summeras i annat än en självbiografi. Roller i opera (L’Orfeo på Wermland Opera 2014), musikal (The Feeling Of Going på Malmö Opera 2017) och teaterproduktioner (Faust på Folkteatern Gävleborg 2015, Lubiewo på Göteborgs Stadsteater 2012, Vinnaren tar allt på Malmö Stadsteater 2018) har varvats med symfoniska konsertsamarbeten, ett tusental internationella konserter och 10 år som gitarrist med svenska poplegenderna The Cardigans.

Han har synts som producent för artister som Mia Skäringer och Petra Marklund, som andra halvan i elektronikaduon Pikko, som gitarrist med glamrock bandet The Ark, som förband till bland andra Whitney Houston, Smashing Pumpkins och Suede, och till och med som pausnummer i Melodifestivalens final.

Däremellan finns åren i Berlin med skivproduktioner i legendariska Funkhaus (Keep your darkness secret (2014), New Music (2017), Stökigt Hjärta (2019)) tillsammans med österrikiska producenten Niko Stoessl (GRAU, Dave Gahan), som innehåller samarbeten med bl a Nina Persson (The Cardigans), Christian Eigner (Depeche Mode) och isländska kompositören
Ólafur Arnalds.

Ryggraden i Moto Boy’s verksamhet har alltid varit just de egna albumen, det säregna soundet, melodierna och den unika rösten, en blandning av sakral gosskörsmusik, synthpop och ett närmast jazzinfluerat gitarrspel. Hans första skivor Moto Boy (2008) och Lost in the call (2010) beskrevs vid tiden som “en hel gosskör i fjäderboa” och “ett stort svenskt album”.

2024 återkommer Moto Boy med ett nytt fullängdsalbum. Skrivet och inspelat under de speciella åren 2020–2023. Ett album i egen produktion, släppt på egen label och med det egna soundet i sublim fokus. Humlebo kallar det själv för sitt ‘utan tvekan bästa album’ men också för sitt sista under namnet Moto Boy.

Om det verkligen är det sista vi hör av Moto Boy återstår att se, men att Oskar Humlebo är en av Sveriges mest säregna, begåvade och hårdast arbetande artister råder det inget tvivel om.

Jennie Abrahamson kommer från Sävar i Västerbotten. Hon har sin bakgrund i klassiskt piano men började tidigt sjunga med olika band. Efter en flytt till Stockholm och ett år på folkhögskola släppte hon det klassiska pianospelandet, påbörjade musikerutbildningen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i sång, debuterade som popartist på EMI med bandet Heed och började frilansa med andra band och artister som multiinstrumentalist. År 2007 släppte Abrahamson sitt första soloalbum, Lights, på det egenstartade skivbolaget How Sweet the Sound. Hon har släppt ytterligare 5 album sedan dess, där det sista studioalbumet Reverseries hyllades unisont och bland annat nominerades som Årets Pop på P3 Guld. Det senaste albumet Kärlek & Makt från 2023 – hennes första på svenska – är en dokumentation av en scenkonstproduktion skapad under ett kompositionsresidens för Scenkonst Sörmland.

Genom åren har Abrahamson även fortsatt spela och turnera med andra artister, som Deportees, Eva Dahlgren, Ane Brun och Sara Parkman. Under flera år turnerade hon också med sin största barndomsidol Peter Gabriel som både förband och medlem i hans band, på en av turnéerna även med artisten Sting.

Jennie Abrahamson har återkommit som solist i olika scenproduktioner under de senaste åren, bland annat i Hans Eks uppsättning Bowie in Berlin som spelats över hela landet.

Under 2025 släpps hennes sjunde album.

Henrik Naimark Meyers är sedan våren 2023 2e konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och är utöver detta en flitig kammar- och orkestermusiker i Sverige med en ordinarie plats i Lindborg Septet. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Universität Mozarteum, Salzburg och Hochschule für Musik ”Hanns Eisler”, Berlin.

Vid sidan av sin karriär som violinist har Naimark Meyers även avlagt kandidatexamen vid Handelshögskolan i Stockholm och drivit egna projekt med fokus på musik-, kultur- och idéhistoria.

Tillsammans med Isabella Rodriguez och Jonatan Unge skapade Henrik år 2021 det digitala projektet ”Beethoven 251” i samband med Beethovens 250-årsjubileum. Det publicerades digitalt på Naimark & Friends instagramkonto och består av korta infotainment-avsnitt med titlar som ”Beethoven söker Frau” ”B-Tv Cribs” och ”Hemma hos Ludwig”. Avsnitten skapades i syfte att på ett humoristiskt sätt sprida kunskap om Beethovens liv och tid.

Cellisten Peter Volpert har uppträtt som orkester- och kammarmusiker i åtskilliga länder på flera kontinenter. Han är baserad i Stockholm, och har varit fast medlem i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 2020. Han har även arbetat mycket med Kungliga Filharmonikerna samt med ett antal andra uppmärksammade svenska orkestrar, till exempel Göteborgs Symfoniorkester och Gävle Symfoniorkester. Sommaren 2022 blev han inbjuden att delta i Lakes Area Music Festival i Brainerd, Minnesota. Han avslutade sin masterutbildning 2013 vid Hochschule für Musik München, där han studerade för professor Reiner Ginzel. Under sin tid i München spelade han också regelbundet med Arcis Cello Quartett.

Ungefärlig konsertlängd: 1 timme 25 min utan paus

Lanatic? Du har väl inte missat Lana Del Rey – Drottningen av sad girls i P3?