TYSKA MÄSTERVERK MED RADIOKÖREN
Litauiska dirigenten Giedrė Šlekytė presenterar några av sina egna favoriter ur den tyska och litauiska körlitteraturen tillsammans med Radiokören. Verk som Brahms Fest- und Gedenksprüche och Mendelssohns Richte mich, Gott hör till de mest älskade romantiska körverken. Dessutom bjuder hon på roliga och spännande verk av litauiska tonsättare som Vaclovas Augustinas, Bronius Kutavičius och Romualdas Gražinis.
Lite motvilligt lät sig Felix Mendelssohn värvas till Berlin av Frederick William IV som hade ambitioner att göra staden till ett kulturellt centrum. I Mendelssohns uppgifter ingick att skapa musik för katedralkören, ofta för liturgiskt bruk. Han kände sig ganska begränsad; Palestrina-stilen förordades med strikt tonsättning av texten. När dessutom löften om medel till stadens musikverksamhet aldrig infriades lämnade han tjänsten. Både Denn Er hat seinen Engeln befohlen och Richte mich, Gott tillkom under Berlintiden och vi kan i efterhand konstatera att Mendelssohn trots begränsningarna skapade körhistoria.
Max Regers Tre motetter op 110 räknas bland de mest avancerade a cappella-verken. O Tot, wie bitter bist du tillkom sent i Regers liv, då han var märkt av sjukdom och depression. Vi hör en klagan över den bittra döden som rycker bort den lyckliga människan, men i den avslutande koralen ljusnar stycket och döden välkomnas som en befriare. Reger kritiserades för ”obegriplig harmonik” och ”inga melodier” men hans Åtta andliga sånger saknar knappast melodier. Sångerna påminner om koraler av Bach, en av Regers stora förebilder, men ger också prov på Regers fantasi vad gäller harmonik och textnära komponerande. På hotellrummet där Reger dog i sömnen hittades korrekturet till de åtta sångerna. På skrivbordet låg den första sången uppslagen: ”Människan lever och blomstrar blott en kort tid och världen måste förgås med all sin glans.”
I Johannes Brahms läroprocess ingick studier av äldre musik. I den stora notsamling han lämnade efter sig finns åtskilliga avskrifter av musik från 15-, 16- och 1700-talet. Den dubbelkörsteknik med venetiansk stilbakgrund som blomstrade på 1500-talet och som gärna används då tonsättare vill skriva allvarlig, monumental eller festlig musik hittar vi även hos Brahms. Den dominerar Fest- und Gedenksprüche, en motettsamling med patriotiska känslor som gestaltas med bibeltexter.
Tre nu levande tonsättare får representera den litauiska spänningen, alla tre mer eller mindre påverkade av litauisk folkmusik. I Tykus tykus, ”tyst tyst”, har Vaclovas Augustinas inspirerats av en litauisk folkvisa om en ung man som diskret inleder en amorös eskapad. Men i stället för att gifta sig flyr denne ”smooth operator” – och rider ut i strid. Sutartin är en traditionell polyfonisk musikform från norra Litauen. Sjungen sutartinė handlar om vardagliga göromål och utövas typiskt av 2–4 sångerskor ungefär som en kanon med ett speciellt och karaktäristiskt uttryck. Traditionen är borta sedan ett hundratal år tillbaka, men formen har funnit sin väg tillbaka in i folk- och konstmusik och har fått ge titeln till Romualdas Gražinis stycke. Även Bronius Kutavičius är inspirerad av bland annat sutartin. Kutavičius har i många år varit en dynamisk kraft på den litauiska tonsättararenan. I Giedantis vėžys med text från en litauisk folkvisa får vi möta ett sjungande skaldjur!
Text av: Karin Ekedahl
Medverkande
Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.
Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.
Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.
Giedrė Šlekytė är en internationellt eftertraktad dirigent som gästat orkestrar som Bruckner Orchester Linz, Sächsische Staatskapelle Dresden, Franska radions filharmoniker och Litauens nationella symfoniorkester. I Sverige har hon lett många av landets främsta orkestrar, däribland Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker.
Hon var förste kapellmästare vid Stadtteater Klagenfurt 2016–2018, där hon bland annat hyllades för uppsättningar av La Traviata, Don Giovanni och Enleveringen ur seraljen. Som operadirigent gör hon säsongen 2019–2020 exempelvis Poul Ruders The Handmaid’s Tale vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Donizettis Kärleksdrycken på Leipzigoperan och Figaros bröllop på Litauiska nationaloperan i Vilnius. 2015 vann hon Danska Radions Symfoniorkesters tävling för unga dirigenter. Hon har även uppmärksammats på Festspelen i Salzburg och vid International Opera Awards.
Hon gästade Berwaldhallen första gången under Östersjöfestivalen 2018 då hon bland annat gjorde Raminta Šerkšnytės oratorium Songs of Sunset and Dawn.
Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 40 min inkl. paus
Konsertprogram:
Juste Janulyte: Aquarelle
Felix Mendelssohn: Denn er hat seinen Engeln
Felix Mendelssohn: Trauergesang, op.116
Max Reger: (ur) Acht geistliche Gesänge
Felix Mendelssohn: Richte mich, Gott f bl.kör a cap
Johannes Brahms: Fest- und Gedenksprüche
PAUS
Bronius Kutavicius: Giedantis vezys
Vaclovas Augustinas: Tykus Tykus
Onute Narbutaite: Vasara
Romualdas Grazinis: Sutartine
Vaclovas Augustinas: Trepute martela
Biljetter
Fler konserter
TRETTONDAGSKONSERT 2022
Värme och innerlighet präglar Trettondedag jul i Berwaldhallen. Inled året med en lidelsefull musikalisk resa tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och makalösa solister. En alltigenom stämningsfull kväll som väcker liv i frusna vintersjälar. Konserten spelas in av SVT.
RADIOKÖREN: URTIDSLJUS OCH NATTSKUGGA
Peter Dijkstra möter Radiokören i en konsert med musik av makarna Mahler, Johannes Brahms samt Arnold Schönberg.
Förklädd gud
Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören i ett försommarprogram med musik av Lars-Erik Larsson, Hugo Alfvén, Einojuhani Rautavaara, Ethel Smyth och Carl Reinecke. Den nyutnämnda Klassiska artisten i P2, Johanna Wallroth, medverkar som sopransolist.