arrow

Radiokören – en del av Sveriges Radio sedan 1925

Radiokören bildades 1925, samma år som Sveriges Radio. Fortfarande verkar kören med sina 32 professionella sångare enligt ursprungstanken: att låta hela landet ta del av högkvalitativ musik. Genom samarbeten med framstående samtida tonsättare har de ständigt banat väg för en ny repertoar. Med sina hyllade inspelningar och turnéer har Radiokören också gjort sig känd som en av de främsta körerna i världen.

Hela Radiokören

Radiokören – 100 år av bredd och briljans

Sveriges Radio började sina sändningar den 1 januari 1925. Redan i april samma år bildades Radiokören och 1 maj gav de sin debutkonsert. Idag lever den vidare som en av de äldsta radiokörerna i Europa.

Då som nu skulle Sveriges Radio erbjuda sina lyssnare nya kulturupplevelser. Radiokören har sedan de första radiosändningarna regelbundet hörts i Sveriges Radio, oftast a cappella, ibland i orkesterverk och även i radiooperor. Radiokören blev snabbt en stilbildande ensemble.

Efter andra världskriget gav sig en ung, körintresserad man vid namn Eric Ericson ut i Europa. Han träffade musiker, tonsättare och konstnärer och fann dessutom en stor körrepertoar – ofta bortglömda eller sällan framförda verk. Han tog också del av nyskriven körmusik och den nya tidens musikaliska ideal.

På hemmaplan fick Eric Ericsons jämnåriga svenska tonsättare i uppdrag att skriva den nya tidens svenska körmusik. Sven-Erik Bäck, Ingvar Lidholm och Lars Edlund var treav dem som först tog sig an uppgiften. Eric Ericson övertog rollen som chefsdirigent för Radiokören 1952. Med hjälp av sångare från sin egen kammarkör skapade han en kör med nya ideal. Framgångarna lät inte vänta på sig: Europa och världen fick snart upp ögonen för den svenska Radiokören.

Under sina 100 år har Radiokören haft tio chefsdirigenter som både förvaltat traditionen men också tillfört en ny och breddad repertoar. Internationellt står sig Radiokören idag som en av världens bästa ensembler. När kören tilldelades ett pris i Cannes 1999 för inspelningen av Alfred Schnittkes 12 Botpsalmer under ledning av Tönu Kaljuste löd motiveringen: ”världens främsta ensemble för nutida musik”.

Vad är det då som gör Radiokören så speciell? Naturligtvis har kopplingen till Sveriges Radio varit avgörande för att kören kunnat nå en stor publik över hela landet – sedan 60-talet även hela Europa genom EBU. Men också sångarnas flexibilitet både vokalt och stilmässigt har varit avgörande:

”En medlem i Radiokören är i första hand en bra musiker, naturligtvis med en tekniskt sett välskolad röst, som ägnar sig åt alla musikaliska stilarter, men för mig är det frågan om inte bara musikalitet utan också, ska vi säga, musikalisk bildning. Att kunna gå från Bach till Schönberg och kunna komma in i de olika partituren, det går åt ganska mycket musikerskap till det.” sa Eric Ericson.

När vi nu firar Sveriges Radio och Radiokören 100 år så är det med en stolt tradition i ryggen och med blicken riktad framåt. Radiolyssnarna och konsertbesökarna ska få nya musikaliska upptäckter, nya tolkningar av äldre musik, ny körmusik och uppfylla löftet som gavs redan 1925: att innehållet ska ”hållas på en hög ideell, kulturell och konstnärlig nivå”. Och det kravet kan man utan att tveka säga att Radiokören har uppfyllt med råge under 100 år.

Om jubileumsåret 2025

Radiokören firar sitt första sekel under hela år 2025. I februari och mars blir det tre jubileumskonserter där programmet speglar körens historia och utveckling, under ledning av chefsdirigent Kaspars Putnins och kormästare Marc Korovitch. I oktober är det dags för den stora jubileumskonserten i Berwaldhallen, med en helt nyskriven mässa av sex svenska tonsättare som Radiokören beställt till detta tillfälle. I konserten medverkar också tidigare medlemmar.

Jubileumsåret avrundas i december med två konserter i Berwaldhallen, först ett mäktigt framförande av György Ligetis Requiem, under ledning av Esa-Pekka Salonen, ett verk som Radiokören var med och uruppförde i början av 1980-talet. Därefter Bachs Juloratorium under ledning av Kaspars Putnins.

Under 2025 gör Radiokören gästspel i Göteborg och Japan, under den senare turnén är det dirigentnestorn Herbert Blomstedt, född bara två år efter att Radiokören bildades, som leder dem. En SVT-dokumentär om Radiokören är under produktion för att sändas hösten 2025. Dessutom kommer Sveriges Radio P2 att uppmärksamma kören med att återutsända en uppdaterad dokumentärserie om hur antagningsprocessen för nya sångare ser ut. Självklart sänds också alla Radiokörens konserter, håll utkik i Sveriges Radio Play!

Lista på jubileumsårets konserter:

Radiokörens chefsdirigenter:

Gustaf Malm 1925

Axel Nylander 1925–1939

Einar Ralf 1939-1952

Eric Ericson 1952-1983

Anders Öhrwall 1983-1986

Gustaf Sjökvist 1986–1994

Tönu Kaljuste 1994–2001

Stefan Parkman 2001–2005

Peter Dijkstra 2007–2018

Kaspars Putnins 2020–

Från hösten 2025 är Krista Audere Radiokörens förste gästdirigent.

Körmedlemmar

arrow

Karolina Åsberg

Vikarie

Ingrid Rådholm Konvicka. Foto: Bo Söderström.

Ingrid Rådholm Konvicka

ingrid.radholm_konvicka@sr.se
Mathilda Sidén Silfver. Foto: Bo Söderström.

Mathilda Sidén Silfver

Tjänstledig f r om 19 oktober säsongen 2023/2024

matilda.siden.silfver@sverigesradio.se
VISA ALLA
Fredrik Mattson. Foto: Bo Söderström.

Fredrik Mattsson

Tjänstledig 2023/2024

fredrik.mattsson@sverigesradio.se
arrow

Patrik Kesselmark

Vikarie

VISA ALLA